Als opfokker ben ik een groot voorstander van voerpannen. Hoewel wij tot 1999 vier stallen met sleepketting hadden, hebben wij in 1999 twee nieuwe stallen geïnstalleerd met de Fidimat (ronde pan) van Roxell.

De keuze was destijds gebaseerd op arbeidsgemak en ergonomie. De kuikens lopen vanaf de eerste dag in de voerpannen, waardoor de kuikens niet op voerplaten hoefden worden gevoerd zoals wij dat wel deden bij sleepketting. Tevens zijn de voerpannen oplierbaar, waardoor wij met een rechte rug de pannen kunnen reinigen tijdens de leegstand.

Pas later zag ik de voordelen dat het systeem gesloten was. Het meel kon niet ‘ophopen’ en vervuild raken met strooisel. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat alle eetplekken tegelijk gevuld zijn.Ten opzichte van sleepketting vind ik dat je meer moeite moet doen om het voersysteem te leren managen. Hoe houd ik de voerbuis altijd vol? Welke intervallen pas ik op welke momenten toe en welke stand van de pan moet ik gebruiken? Dit heb ik mij in de eerste jaren goed eigen gemaakt, waardoor ik het systeem goed kan ‘lezen’ en daardoor begrijp. Daarnaast is het in de gaten houden van de dierbezetting op voerpannen erg belangrijk. Met sleepketting kun je met een iets hogere bezetting beter uit de voeten dan met voerpannen. Maar dat mag natuurlijk geen doel op zich zijn…

Vanuit deze ervaring zijn in 2009 twee nieuwe stallen met Fidimat voerpannen geïnstalleerd en zijn in 2011 en 2015 twee bestaande stallen met sleepketting ook vervangen door Fidimat voerpannen.

Natural Beak Smoothing

In het voorjaar van 2018 hebben wij een nieuwe stal in gebruik genomen. Deze stal is een vervanging van een stal met sleepketting en een stal met Fidimat voerpannen. Voor deze stallen hebben wij bewust gekozen voor de ovale Vitoo voerpan met de NBS-onderpan (Natural Beak Smoothing). Door kuikens zonder snavelbehandeling te laten eten uit deze voerpan ontstaan er geleidelijk een mooie afgeronde snavel. In de onderpan waar het voer in valt, ligt een metalen ruwe bodem. Iedere keer wanneer een kip daar inpikt om voer op te nemen, slijt een stukje van de snavel af.

Het verbaasde mij zelf hoe mooi de snavel halverwege de opfokperiode al is afgesleten. Het verschil met het infrarood laseren is dan niet meer te zien. Aan het einde van de opfokperiode is er een mooi afgeronde snavel ontstaan waar ik gewoon blij van word!

Een groot voordeel van de Vitoo met NBS-onderpan is dat wij de eettijd van de dieren hebben kunnen verlengen. Dit komt doordat de pan zich zo mooi laat afstellen, zodat er minimaal voer uitkomt. Alle dieren moeten langer moeite doen om het totale portie voer tot zich te nemen. Daardoor een betere instandhouding van de uniformiteit en minder stress. Sinds het verbod op snavelbehandeling zie ik dat bij dieren, die met de sleepketting en de ronde Fidimat-pan worden gevoerd, een aantal kop beschadigingen. Oorzaak hiervan is de scherpe snavel van een kip die door rangorde een andere kip op de kop pikt. Bij dieren die met de NBS-pan worden gevoerd zie ik dat nauwelijks tot niet.

Wij zijn zo enthousiast over deze nieuwe innovatieve pan van Roxell dat wij inmiddels de Fidimat voerpannen uit 1999 ook hebben vervangen voor de Vitoo met NBS-onderpan.

Nog enthousiaster ben ik dat wij NBS-dieren opfokken!

Niels Katier